2010/05/30

Singoallaprickar till Stora Syster!


Efter lååång väntan har jag äntligen lyckats få biblioteket att fjärrlåna Ulla Welinders "Sy og strike bornetoj 0-3 år" - och där finns det ett mycket bra mönster på singoallaklänning. Som det ofta kan vara är det som ser enklast ut svårast att få till snyggt så även om modellen till singoallaklänning är enkel så behövs det ett välskuret mönster för att få ett snyggt fall på tyget - så det var med stor förväntan som jag klippte till och sydde den allra första klänningen.


Den här är gjord så enkel som möjligt, bara fållad i nederkant och med resårband i kanaler i ärmslut och halslinning. Att den blev så enkel berodde nog mest på min otålighet att äntligen få prova mönstret;)
Jag gillar modellen, den är ganska smal, lagom för en späd 4,5-åring - framöver tänkte jag prova kantband och sprund i halsen.
Orginalmönstret har en liten volang på 4-5 cm nedtill, först tyckte jag att det verkade onödigt men när tyget är lite enklare så ger klänningen lätt intryck av att vara ett nattlinne - något som jag tror försvinner med en volang (och kanske även kantband).

Stora Syster fick själv välja av de tyger som fanns hemma, det var ganska få och trots (eller kanske pga;) försök från min sida att få henne att välja något av de mer retroinspirerade tygerna, så ville hon absolut ha det här prickiga.
Jag var rädd för att det skulle bli för clownaktigt med alla prickarna men det funkar bra tycker jag.

2010/05/29

Tävling hos Ffluwer!


Ffluwer lottar ut dessa trevliga barnvagnsfigurer - tävlingen pågår t.o.m 30/5 - kom till bloggen genom att klicka här.

2010/05/22

2:a och 3:dje veckan i MAJutmanningen

På senaste tiden har det "poppat" upp kak- och tårtfat som är gjorda av koppar, fat, vaser...
Med dem som inspiration gjorde jag några mindre kakfat av gamla glas, koppar och fat.



Det här kakfatet är min personliga favorit, lite mer min stil än de mer romantiskt skira glaskakfaten.
Den är gjord av en äggkopp och ett fat, bägge av äkta 70-tals plast;)



De här är gjorda av snaps-och vinglas med glasassieter på toppen. Enda kruxet är att glasen är rätt tunna så jag räknar med att de förr eller senare går sönder, men de får hänga med så länge det går. Passar bra till sommarens saftkalas - hoppas att de blir många!


Och så här såg "råvarorna" ut innan de limmades ihop, med ett "superlim" som ska hålla för glas - bara att hoppas!

Jag och Lilla Syster har tillbringat några veckor på landet - och där finns det många oavslutade projekt, tack vare MAJutmaningen är de nu något färre!

Den här kökssoffan fick ett nytt tyg, som fanns i ett skåp på landet - "Katthult" heter det och är designat av Lena Cronholm.


Den här stolen började jag fixa till förra sommaren, men den blev aldrig klar och har stått i vedboden över vintern. Nu målade jag klart schablonen, som tyvärr blev lite klumpig men med tanke på hur ful, sliten och söndertuggad (av hunden) stolen var innan så är det här en klar förbättring - nu slipper den vedboden och får istället flytta in i Stora Systers rum på landet.

2010/05/10

UFO elefanter!


Stora Syster ville gärna ha en kjol i elefanttyg, hon valde själv sömmen på fållen men symaskinen krånglade och fållen blev bara halvfärdig. Så kjolen har legat och skräpat i en låda i bra många månader - nu är den äntligen färdig!

Både kjoltyget och mudden kommer från Jofotex.
Mönstret är helt eget, klippt på frihand - och inte så vidare värst bra, men Stora Syster är mycket nöjd, och jag med - ett plagg mindre i UFO-högen:)

2010/05/08

1:a veckan i MAJutmaningen


Första veckans MAJutmaning blev att fixa till en kökspall och en barnmatstol. Bägge hade blivit lite fula på sittytorna men med Stora Systers hjälp är de nu finare än någonsin!

Det finns inga "före" bilder men de är båda två ur IKEAs standard sortiment.

Nu har de försetts med tapet på sitsen och rejält med klarlack ovanpå (jag slutade räkna efter sjätte lagret;).
Eftersom utmaningen innebär att man bara använder sånt som redan finns hemma så tog jag vanligt trä- och papperslim utspätt med lite vatten, hoppas det håller!
Tapeten är från Sandberg och sitter på ena väggen i köket (som ni kanske ser på bilderna). Det är lite kul att se hur olika tapeterna ser ut på en liten yta jämfört med på väggen - där den ser betydligt blåare ut än på stolarna.

2010/05/05

Muddbyxor till Lilla Syster!

Trots att jag har sytt barnkläder i några år har det inte blivit av att jag gjort några muddbyxor tidigare, men nu har Lilla Syster fått ett par.
De är i stlr 74, mönstret är eget, modifierat av mönster från Ottobre och Meedom. De är sydda i lila velour från mjuka tyger, jag är väldigt nöjd med kvalitén, den är tjock och har klarat av att förkrympas i 60 graderstvätt utan att mjukheten i tyget försvunnit.
Jag köpte tyget på Syfestivalen tidigare i år, tillsammans med ett matchande lila och grönt girafftyg som så småningom ska få bli en body.

Jag har funderat lite över det här med MAJutmaningen, meningen är ju att man ska använda sådant som redan finns hemma i lådor, skåp och förråd.
Eftersom jag har ägnat större delen av vintern (eller snarare de senaste 10 åren;) åt att hamsrta tyger, tråd, knappar mm, har jag massor av projekt som bara ligger och väntar på att bli sydda - men det känns inte som någon riktig "utmaning" att göra sådant som redan är planerat!
Därför har jag bestämt mig för att mina MAJutmaningsprojekt bara ska vara sånt som inte är sytt!

Det första är redan på gång och ligger i köket och väntar på att torka innan det är färdigt att användas och presenteras här i bloggen!

2010/05/03

MAJutmaningen!

Jag är med i "MAJutmaningen - använd det du har", som Beas barnslikheter håller i.

Tanken är att man ska göra ett "projekt" per vecka under maj. Vad man vill göra är upp till var och en, alltså fritt fram för tyger, garn, pärlor, klister, papper, trä, gips .... man ska bara använda sådant som redan finns hemma.

I mitt tycke en väldigt kul och bra idé - kanske kan jag äntligen få den där "sommarbrickan-till-saftkalas-på-balkongen" färdigmålad.
Det är 5:e gången som den här sortens utmaning genomförs (fast första för mig) och det är kul att titta igenom tidigare alster för inspiration.

Reglerna för utmaningen är:
1. Vi använder enbart material vi har hemma (sytråd är det dispens på).
2. Vi försöker pyssla undan en sak varje vecka under majmånad.
3. Vi väljer själva om vi kan tänka oss att lotta ut något/några saker av det vi gjort på vår blogg mot att de tävlande tipsar om det utlottade hantverket på sin blogg. (Valfritt)
4. Vi lägger upp "Använd det du har" loggan på vår blogg så vi lätt ser vilka våra medpysslerskor är.
5. Meddela ditt deltagande till http://beasbarnslikheter.blogspot.com/Där läggs det ut länkar till varje deltagare så man kan följa sina medpysslerskors projekt för tips, peppning och inspiration!

Min egen minneslista på tänkbara projekt:
- kuddfodral
- mössa till Stora Syster
- EUpall bil
- blöjförvaring
- balkongbrickan
- nyckelringar till dagisfröknarna
- lapptäcke
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...