2010/10/25

Repris på både favorit och sytrubbel!

Stora Syster har den senaste tiden känt sig försummad vad det gäller att få nya kläder - det mesta som har sytts har varit till Lilla Syster.
Nu fick Stora Syster välja tyg och plagg - det blev en favorit i repris nämligen en röd elefanttröja!




Hennes gamla elefanttröja är några år gammal och alldeles för liten.
Precis som förra gången så valde jag att göra linningen i samma tyg som ärmen, och precis som förra gången blev den lite för lös - siktar nu på tredje gången gillt;)

Tyg: elefanttyg och rött tyg (jersey eller interlock, vet ej riktigt) från Jofotex.
Mönster: Ottobres grundmönster för tröjor strl 110 (men bara 104 på bredden).

2010/10/21

Award!

Jag har glädjande nog fått en award - tack snälla Emster för den!!

Tänk, man blir verkligen så glad när någon uppskattar det man har gjort på sin lilla blogg, det värmer:)
Precis som det gör med kommentarer så fortsätt gärna skriva vad ni tycker om det ni ser här!





Med awarden följer att man ska berätta om tre saker som ligger en varmt om hjärtat, visa sitt favoritfoto samt skicka vidare till 5 andra bloggar.

3 saker som ligger mig lite extra varmt om hjärtat:

- Barnen, såklart! Stora och Lilla Syster, mina fantastiska stjärnbarn!

- Gotland, som var mitt hem i 10 år, sen fick jag flytta pga jobbet, och jag längtar fortfarande tillbaka något så vansinnigt! Tänk att en plats kan sätta sådana märken i en själ - ofattbart!

-Naturen, särskilt på hösten när det är soligt, färgsprakande och fuktig klar luft ute i skogen. Det är på en och samma gång ro- och energigivande att vara ute i naturen.



Ett favoritfoto just nu, det har tagits av min 5-åring som visar riktiga fototalanger - här är jag vid symaskinen.

Och sedan 5 st andra bloggar som awarden skickas vidare till, alla har de det gemensamt att de producerar saker som jag tycker om, förutom det så har de utmärkt sig på lite olika sätt som JAG tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet:


- Filurkläder till Fiffiluren: som är en kompis "privat", och den som inspirerade mig till att starta en syblogg, tack för det:)

- Kalunji: som gör fina saker, textilkonst och kläder i tyger som är fantastiskt fina och inte alltid de vanligaste förekommande i bloggvärlden - kul med någon som går utanför gängse ramar!

- Lowellas tråd: som förutom att hon är väldigt trevlig och gör saker som jag tycker om, bor på Gotland - jag blir lite avundsjuk;)


- Laine Design: som gör exceptionellt vackra barnkappor, och kolla in fleeceoverallerna i inlägget den 30:e september - väldigt fina!


..och sist men inte minst:


- Bagarstugan: inte en syblogg men vilka bakverk!! Jag har provat fler av recepten och de är suveräna! Tack för dem:)

2010/10/16

Mössor till Systrarna!

Det produceras många fina mössor runt om i bloggarna. Det finns en uppsjö olika modeller att välja på, och massor av i fina tyger och själva mössan i sig är ett både välanvänt och välbehövligt plagg. Trots det, och trots att jag är en hyfsat van sömerska, så är jag usel på att sy mössor! Jag vet inte alls varför men det går inte alls, de blir sneda, vinda, sitter illa, ser fula ut, passar dåligt och dessutom är det tråkigt att göra dem!

Jag anar att det går så dåligt eftersom jag tycker att de är rätt tråkiga att sy, oftast slarvar med mönstret och om jag syr fel så ids jag inte rätta åt felet utan himlar med ögonen, suckar teatraliskt och säger att det inte är någon idé eftersom jag inte kan sy just mössor.

Så, nu bestämde jag mig för att verkligen göra ett ärligt menat försök tll ett möss-sy-projekt!
Steg ett - använda ett riktigt mönster.
Steg två - ha ett bra tyg.
Steg tre - sprätta när det blir fel.
Steg fyra - inte sy när jag egentligen borda ha lagt mig för länge sen.

Resultatet: två i alla fall hyfsade mössor till Systrarna.



Stora Systers syddes i rosa molnvelour, eftersom mössan är dubbelvikt var det kanske egentligen ett lite för tjockt tyg så den blev lite i klumpigaste laget - men Stora Syster fullständigt älskar den, och då känns det ju rätt:)


Lilla Systers är sydd av en tunnare, elastisk bomullsstuv som jag köpte från BillBa för några veckor sedan.


Medan jag fick kämpa med mössömnaden fick Stora Syster kämpa med att få sin Lilla Syster att posera inför kameran;)



Mönster: "Hue" från Ulla Welinders "Sy og strik bornetoj 0-3 år".
Tyg: molnvelour från JNYdesign och elastisk bomullsstuv.

2010/10/12

Mjukt set till Lilla Syster!



Jag har länge funderat på vad jag skulle göra av det fina girafftyget som jag köpte av Mjuka Tyger på Syfestivalen i våras. Sen så köpte jag ett "mudd- och stuvpaket" på Tradera (även det från Mjuka Tyger), och av en ren slump råkade de tygerna matcha girafftyget - så det fick bli ett mjukt och skönt set till Lilla Syster.





Byxorna är samma modell och storlek som i det förra inlägget, en muddbyxa med dubbelvikta muddar i linning och byxben så att de räcker ett tag. Storleken är 80 och mönstret mitt eget. Velourtyget till byxorna är nog bland det skönaste jag har hittat! Synd att stuvbiten bara var 50 cm lång, annars hade jag själv velat ha ett par byxor i det tyget.

Tröjan är från Elsebeth Gynthers "Sy till barnen 0-4 år", modellen är grundmönstret för blusen som jag förlängde något ( men den blev ändå lite i kortaste laget). Jag har haft precis samma problem med Gynthers mönster som Lowella skrev om i här, nämligen att mönsterschemat till boken är så enormt rörigt! Det krävs en rejäl och ingående studie av hur det är upplagt innan man förstår hur man ska rita av det.
Nu när jag väl har gjort det är det ganska lätt att "se" mönstret bland alla färger och linjer - förhoppningsvis blir det fler kläder från den boken nu när jag knäckt koden:)





Först hade jag tänkt göra ett kantband av girafftyget men jag tyckte att det blev en snygg brytning med den gröna mudden även på tröjan. Tyvärr blev halslinningen lite i klumpigaste laget och knäppningen lite otymplig, fast antagligen är det en sådan detalj som ingen annan än den som sytt plagget stör sig på;)

Tyg: Girafftyg, mudd och velour samtliga från Mjuka Tyger.
Knapp: Snap Source.
Mönster: byxorna - eget, tröjan - Gynthers blusmönster.

2010/10/09

Mjuka Moln!


Muddbyxor kan man inte få för många av. Särskilt inte när de kommer i det här finfina tyget! Jag är väldigt förtjust i JNYs molntyg - både mönstret och själva tyget.
De här muddbyxorna är sydda i velour, och är hur fantastiskt sköna som helst!

De är till Lilla Syster, sydda i strl 80. Mönstret är ursprungligen från Ottobre men jag har lagt till såväl mudd i linning som benslut, och ändrat vidden - så jag kallar det numer för mitt eget;)

Tyg: velour från JNYdesign, mudd från Jofotex.
Mönster: eget.

2010/10/03

"Ingen reklam, tack!"

På den senaste tiden har det dykt upp allt fler "kommentarer" på mina blogginlägg som inte är något annat än ren reklam för den bloggarens egna produkter.
Det är ett rent ofog som jag inte allas uppskattar! Visserligen tar jag genast bort de inläggen men jag vill inte ha dem överhuvudtaget!

Jag har min blogg för att kunna byta erfarenheter med andra som syr, få tips och visa vad jag har sytt. Jag har inte något som helst intresse av att få reda på att det är rea på någons webbutik, oavsett hur fina saker de gör - reklam får de ha någon annanstans - tack!

Så sammanfattningsvis:
- kommentarer och åsikter om det som står i min blogg - JA TACK! Det gör mig väldigt glad och det är alltid kul att få dem!! Gärna mer av den varan det är bara till glädje!!

- smygreklam/"information" om någons egna produkter som går att köpa - NEJ TACK!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...