2011/04/22

Från löpare till kjol!

Jag skulle tro att det finns fler än jag som är väldigt förtjust i alla dessa fina tryckta dukar från 60-70 talet!
Men även om de är fina så känns det inte alltid helt lätt att hitta en plats för dem, dels för att jag inte är någon "duk-människa" och dels för att mönstren ofta känns lite för söta för min smak.
Samtidigt så har jag så svårt att motstå dem när jag hittar dem på loppisar och i second hand affärer - de är fina helt enkelt!

Här är i alla fall ett användningsområde: kjolar till småflickor!
Kjolen är väldigt enkel att göra, bara att sy ihop kortsidorna och sy dit en dubbelvikt mudd. Oftast är tyget rätt stadigt varför det blir för klumpigt att bara sy dit mudden och låta linningen rynka sig utan det blir snyggast med pressveck - ett stort både fram och bak (som på denna kjol) eller flera små (då behöver det vara en lite längre löpare). Om duken har snygga kanter behöver man inte fålla nederkanten utan bara låta den vara som den är.Jag vill gärna vara lite rädd om själva duken så jag brukar låta bli att klippa bort stadkanter, fållar och sånt utan låter duken vara så hel som möjligt - så om någon vill ha tillbaks duken om några årtionden är den inte förstörd.Den här kjolen är gjord av en löpare från BoWa (=Bodil Wallman) som har gjort enormt mycket fina saker. Jag hittade den på en loppis för 5:-. Mudden kommer från Mjuka Tyger.Det blir en färgglad Lilla Syster i påsk!

8 kommentarer:

 1. vilken söt... och smart ide med vecket, dey ska jag komma ihåg!

  SvaraRadera
 2. Å så fin! Jag älskar också de gamla dukarna, speciellt de runda.

  SvaraRadera
 3. Ja, de runda är oxå fina - och bra att sy kjolar av:) Bara att klippa ett hål i mitten och sy i en mudd. Visserligen förstör man själva duken men de används!

  SvaraRadera
 4. Det var ju en jättebra idé. Och fint blev det.
  Kram Malin

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...